Advendo toneel
 
Interview met Erik Meerveld

Interview met Erik Meerveld

Hallo Erik

Jij staat deze week  in de picture voor een interview  van toneelvereniging Advendo.

Hoe oud ben je, en wat doe je van beroep?

Ik ben 34 Jaar. Ik werk op een middelbare school als docent Aardrijkskunde

Ben je al lang bij toneel?

Ik ben in 2008 begonnen met toneelspelen.

En al die jaren bij Advendo, of heb je ook bij andere toneel verenigingen gespeeld?

Nee, Advendo is de eerste toneelvereniging waar ik me bij heb aangesloten.

Wat is en was je drijfveer om bij toneel gegaan?

Toneel, en breder gezien podiumkunsten hebben altijd al mijn interesse gehad. Theater heb ik altijd al fantastisch gevonden. Op de middelbare school schooltoneel gespeeld. Dat was een erg leuke ervaring. Daarna door werk is het er heel lang niet van gekomen, totdat ik met Advendo in aanraking kwam. Toen was ik meteen weer verkocht.

Was de interesse voor het toneel spelen er ook al in je jeugd?

Ja, als kind verzon ik al verhaaltjes om te vertellen, speelde ik bepaalde stukjes uit films of tv-programma’s na.

Vind je het leuk je in een ander personage te verplaatsen?

Het mooie aan je verplaatsen in de ander is dat je even buiten jezelf stapt. Je kunt dus tot op zekere hoogte dingen doen of zeggen die je zelf niet zou doen of zeggen. De uitdaging is om met een personage die niet bij je past toch je helemaal in te leven om het zo geloofwaardig mogelijk te maken.

Ben je empatisch van nature?

 Nee, ik zal mezelf niet als een empatisch persoon bestempelen.

? Je hebt fantastische rollen gespeeld in al die jaren, wat vond jezelf de mooiste/ leukste rol om te spelen?

Dat is toch een lastige vraag. Heel veel rollen hadden een leuk aspect waardoor het een leuke rol werd. De rol als rechercheur op zoek naar verdwenen geld was erg leuk. Maar ook de tandarts die vanuit de stad in de Achterhoek terecht kwam was ook erg leuk om te spelen.

Heb je ooit wel eens gedroomd van een professionele carrière als acteur?

Ja, ook wel. Net als dat ik van heel veel carrières gedroomd heb. Maar als je je wat verdiept in de wereld van toneel, films en televisie kom je er achter dat het vaak niet zo rooskleurig is als het idee wat veel mensen hebben vooraf.

-Heb je last van plankenkoorts? Vind je het spannend?

Ik heb geen last van plankenkoorts, maar voor het begin hoort een gezonde spanning er wel bij. Je wil presteren en het moet ook op dat moment gebeuren. Dat maakt het spannend, maar zorgt ook voor een goede focus.

Welk genre trekt jou het meest: komische, drama, klucht, thriller?

 Ik kan erg hard lachen om een goede klucht. Maar voor meer uitdaging in het spel zou ik toch meer neigen naar een toneelstuk met drama. Een thriller vind ik ook erg leuk om te spelen.

En waarom?

 Bij een goede thriller moet je de kijker meenemen in het verhaal. Je bouwt spanning op en maakt de uitkomst onzeker. De kijker moet de afloop graag willen weten, moet aan het denken worden gezet. Moet met je meevoelen, plezier hebben als jij dat hebt, of het verdriet voelen als je dat op het podium neerzet. Die diepgang mist vaak in een klucht, maar dit is vaak sneller gespeeld, gaat meer om de grappen en de timing die goed moet vallen. Het verhaal is oppervlakkiger, dus de uitdaging zit hem dan meer in het afstemmen op elkaar en zorgen dat het tempo er in blijft en de timing perfect is.

Je weet er veel van Erik. Is toneel ook een uitlaatklep? Kun je er iets in kwijt? En zo ja wat?

Toneel is wel een uitlaatklep. Ik heb niet heel veel tijd voor andere dingen naast werk en gezin. En dan is een avondje toneel erg leuk om even de rest ‘de rest’ te laten.

Je bent de uitdaging aangegaan om zeker dit jaar niet te spelen maar te regisseren. Wat heeft je daartoe bewogen?

Het regisseren vond ik al langer leuk. Ik heb vaak wel ideeën over hoe ik denk dat iets er leuk of goed uit ziet. Toen er een plek vrij kwam en er geen nieuwe regisseur was, heb  ik aangeboden het dit jaar te doen.

Vind je het een uitdaging?

Het is zeker een uitdaging omdat je veel meer van een afstandje naar het toneel moet kijken. De grote lijnen moeten helder zijn. Tekstueel ben ik minder bezig, maar juist wel met wie staat waar en welk gevoel wil ik terug zien bij de spelers.

Vind je het spannend?

Het is in zekere mate wel spannend omdat ik nu degene ben die moet zorgen dat het stuk uiteindelijk moet worden wat we vooraf voor ogen hebben. Dus de losse rollen moeten bij elkaar komen, het verhaal moet goed doorlopen, tempo goed etc. Natuurlijk zit er al veel in het stuk zelf van wat de auteur heeft bedacht en ook de spelers leggen een eigen focus in het stuk. Aan mij is het om het passend te maken. Dat is nieuw voor mij en daarom spannend hoe het uitpakt.

Vergt het meer tijd dan een rol spelen?

Het vergt op de repetitieavonden wel extra energie. Ik ben nu echt de hele avond bezig en moet je gefocust zijn. Als speler heb je soms een stukje dat je niet hoeft te repeteren en kun je andere dingen doen. Aan het begin ben ik er thuis ook nog wel even mee bezig, maar waarschijnlijk niet zo lang als dat sommige spelers oefenen.

Zou je in de toekomst hier wat meer mee willen doen? Of weet je dat nog niet?

Het lijkt me erg leuk om dit vaker te doen. Dat geeft ook de kans om je te ontwikkelen. Het gaat vooralsnog heel prima. Ik heb plezier in het regisseren, dus ik ga graag nog even door.

Erik bedankt, dat je mee wilde werken aan dit interview. We hebben hierdoor een heel duidelijk beeld gekregen wie je bent en wat je ambitie is voor het toneelspelen.