Advendo toneel
 
Interview met Jan van Boxtel

Interview met Jan van Boxtel

Hallo Jan

Jij staat deze week  in de picture voor een interview voor facebook en de website van toneelvereniging Advendo.

Wat is je leeftijd en welk beroep heb je beoefend?

Ik ben 67. Intussen ben ik na mijn arbeidzaam leven, ambtenaar in ruste.

 Sinds wanneer ben je lid?

Sinds 1985, begonnen  als een van de jongeren en intussen een van de oudere leden van de vereniging.

Heb je ook bij andere toneel verenigingen gespeeld?

Speelde als 10 jarige al in operette “Repelsteeltje” Georganiseerd door de Fam. Grosfeld in Berlicum, nu nog steeds zijnde “ Toneeluitgeverij Grosfeld “. In 1973 gevraagd door K.P.J. (katholieke plattelands jongeren) toneel  om een zieke te vervangen, sindsdien besmet met het toneelvirus. (wat de reden was dat ze mij vroegen is mij nooit duidelijk geworden.) Na verhuizing naar de Achterhoek en  thuis alles op een rijtje te hebben gezet kon ik de  keuze maken uit toneel en of zang, wat ik ook graag mocht doen.Het werd toneelvereniging Advendo,(Aangenaam door verpozing en nuttig door ontspanning) Of zoals we weleens gekscherend binnen de vereniging zeggen, altijd dronken  voor en na de opvoering. Omdat ik onregelmatige diensten werkte en de vereniging mij aansprak was ik  in de veronderstelling dat toneel minder tijd zou vergen dan zang, maar dat bleek een onderschatting te zijn. Na al die jaren bij Advendo, heb ik daar mijn activiteiten op een lager pitje gezet. Nu wij ons stekje in Winterswijk hebben gevonden, ben ik een nieuwe uitdaging aangegaan,als regisseur bij “Nieuw Leven” in Huppel/Henxel/Ratum drie buurtgemeenschappen hier in Winterswijk. Zij kwamen zonder regisseur te zitten en ik wilde ze graag uit de brand helpen, het bloed kruipt nu eenmaal waar het niet  gaan kan. Het èèn hoeft het ander niet uit te sluiten en het bijt elkaar niet, we beoefenen allemaal dezelfde hobby.

Vind je het leuk je in een ander personage te verplaatsen?

Het is moeilijk om je in een ander personage te verplaatsen, het is mooier om die ander in jou te plaatsen  om zo, die persoon vanuit jezelf op de planken te zetten, zoals de auteur van het stuk het voor zich zag tijdens het schrijven van het toneelstuk.

Wat was je mooiste rol tot nu toe?

Notaris Blundell in “Het lijk is zoek” een thriller die alles in zich had.

Leukste stuk!

Het “Lijk is zoek” en als goede tweede de klucht “Hotel op stelten” waarin alles bij en in elkaar paste, heerlijk om te spelen en om te regisseren.

Je hebt vele jaren de regie gedaan, hoeveel jaar?

Nadat onze eerste regisseur aangaf om te willen stoppen hebben wij een jaar gewerkt met een regisseur  van buitenaf, maar dat voelde als groep niet fijn. Aangezien ik in Brabant samen met mijn vriend al eens een vereniging had mogen begeleiden, durfde ik de uitdaging bij Advendo wel aan. Met twee tussenpozen heb ik tot 2017 geregisseerd. Dus bijna 30 jaar met dezelfde groep en dan komt er eerlijk gezegd de sleet  wel een beetje in. Daarom vind ik het fijn dat Erik het stokje heeft overgenomen en wens hem daarbij veel succes en plezier.

Wat is leuk aan regisseren?

Het je inleven van het stuk met zijn  mogelijkheden en tekortkomingen, om vandaar uit, de spelers te begeleiden in hun kunnen om uit zichzelf het beste naar boven te halen en er een eenheid van te maken, zodat er een mooie uitvoering op de planken komt. Waar iedereen na afloop met een tevreden gevoel op terug kan kijken.

Vond je het een uitdaging?    

 Ja, om als groep eerst een passend stuk te vinden, om vandaar uit te gaan werken om het beste uit elkaar en het stuk te halen om zo ons publiek een genoeglijke avond te bezorgen is elke keer weer een uitdaging.

Vergt het meer tijd dan een rol spelen ?                                                  

Absoluut,  je moet je als regisseur alle rollen eigen maken, en het overzicht bewaren. Het heeft één voordeel, je hoeft niet alle rollen te leren (uiteindelijk kende je toch bijna alle rollen.)

Gaf dat voldoening?                                  

Dat mag duidelijk zijn, anders doe je zoiets niet met veel plezier en zoveel jaren achtereen.

Er ligt dan best een druk op jou als regisseur. Hoe ervoer jij dat?         

 Dat was inderdaad weleens lastig. Ik ben een doener en trok wel eens wat teveel naar mij toe. Om dat los te laten viel niet altijd mee, vandaar ook de twee periodes dat ik niet regisseerde.

Heb je ooit wel eens gedroomd van een professionele carrière als acteur?

Nee ik heb nooit gedroomd van een professionele carrière, dat kwam in onze jeugdjaren niet in ons op, Dat was  voor ons plattelandsjongeren niet weggelegd, een ver van mijn bed show zogezegd. Later heb ik weleens gedacht, dat ik misschien wel iets met muziek had willen doen.

Heb je last plankenkoorts? Vind je het spannend?

Nee ik heb geen last van plankenkoorts, raar maar waar, maar op het toneel had ik, zeker in de beginjaren, een bepaalde vrijheid die ik in het dagelijkse leven niet had.Spanning en dat in meerdere opzichten, is er zeker wel maar dat is ook nodig om te kunnen presteren en om hetgeen wat we voor ogen hebben op de planken te brengen.

Welk genre trekt jou het meest?

Ik heb daar geen voorkeur in. Elk genre heeft zijn voordelen en nadelen, een klucht speel je heel anders dan een toneelstuk, het eerste heeft tempo en veel actie nodig, terwijl een toneelstuk meer beleving en inleving behoeft. Mijn criterium in deze is, dat ze beiden inhoud en een goed lopend verhaal in zich moeten hebben. De ervaring heeft mij geleerd dat ze beiden, mits goed gespeeld, door het publiek worden gewaardeerd, hoewel hun voorkeur in zijn algemeenheid uitgaat naar een goed blijspel c.q. klucht.

Waarom is toneel zo leuk?

Om het toneelstuk wat je als groep kiest, voor de ogen van het publiek tot werkelijkheid te laten komen. En als speler, om je een rol eigen te maken en een persoon te zijn,  die je in werkelijkheid helemaal niet bent. Je krijgt er ook  bepaalde vrijheden voor terug, die je in het dagelijks leven van pas kunnen komen.

Wat wil je nog kwijt?

Dat we met elkaar, en met ons publiek, nog  jaren veel plezier mogen beleven aan het uitoefenen van onze hobby. En dat de vereniging nog wel wat mag groeien maar dat we toch het gemêleerde gezelschap blijven wat we altijd waren!!Dus met leden van allerlei pluimage en achtergrond met hetzelfde doel voor ogen

 “AANGENAAM DOOR VERPOZING EN NUTTIG DOOR ONTSPANNING”

Jan bedankt, dat je mee deed aan dit interview. We hebben hierdoor een beter beeld gekregen wie je bent en wat je ambitie is voor het toneelspelen.