Advendo toneel
 
Interview met Wendy Gietman

Interview met Wendy Gietman

Vandaag in ‘Eruit gelicht’ Wendy Gietman

Hallo, Wendy wat fijn dat je mee wil doe aan dit interview van ‘Eruit gelicht”

-Hoe oud ben je?
Ik ben van bouwjaar 1973 en op dit moment 45 jaar.

-Wat is je beroep? Of welke opleiding volg je?
Ik ben Pedagogisch Medewerker en werk op een kinderdagverblijf, op dit moment op de groep van 0 tot 4 jaar.

-Hoe lang ben je al bij toneel?
Sinds begin 2016.

-En die jaren bij Advendo, of ben je ook bij andere toneel verenigingen geweest?
Sinds 2014 woon ik in Lichtenvoorde. Eerder heb ik in Apeldoorn, waar ik woonde, bij een operette- en musicalvereniging gezeten. Daar speelde we het ene jaar een musical en het andere jaar een operette. Musical vond ik het leukst!

-Wat is en was je drijfveer om bij toneel gegaan?
Ik vind het leuk om mij te verplaatsen in een ander personage: het spelen van ander type dan wie of wat je zelf bent.  Het is leuk om met iets wat je zelf graag doet, andere mensen een leuke avond te bezorgen. Dat is twee vliegen in één klap.

-Trok toneel spelen je ook al in je jeugd?
Toen ik verhuisde van Amsterdam naar Lelystad, ik was 11 jaar, ben ik in Lelystad wezen kijken bij een musical club die in het buurthuis zat. Dat leek mij erg leuk. Helaas hield dat op met bestaan en kon ik dus geen lid worden. Ik ben toen andere dingen gaan doen en heb er nooit meer bij nagedacht. Toen ik in Apeldoorn woonde ben ik met een aantal meiden figurant geweest bij 10 voorstellingen van Het Zwanenmeer bij het Nationaal Ballet in Amsterdam. Dat was een super leuke tijd en ervaring!
Een paar jaar later kwam ik een oude vriendin tegen. Zij zat bij de Operette en Musical vereniging en ben toen met haar daar mee naar toe gegaan.
Eenmaal in Lichtenvoorde ben ik ook weer opzoek gegaan naar een vereniging. Op zich vind ik musical wel erg leuk, maar dan moest ik naar Winterswijk of Doetinchem. Daarbij wilde ik graag mensen leren kennen in Lichtenvoorde, dus ben ik op Advendo afgestapt.

-Vind je het leuk je in een ander personage te verplaatsen?
Ja, heel erg leuk! Het oefenen vooraf en op die manier kijken hoe de persoon die speelt, met tips van de regisseur, geloofwaardig neer wilt gaan zetten is een uitdaging. Op het moment dat je de kleding, die je erbij uitgezocht hebt, aantrekt, voel ik mij helemaal in mijn rol.
Het lijkt ook nog eens erg leuk om een type met een andere stem of accent neer te zetten.

-Ben je empathisch van nature?
Ja.

-Wat was je leukste rol?
Ik heb nog niet zo veel rollen gespeeld, afgelopen jaar was het de 3e keer dat ik mee speelde. De leukste van die 3 rollen vond ik vorig jaar in het stuk “De mooiste dag”. Daar speelde ik een schoonmaakster die zich moest verkleden in een goedkope del: tijgerprint jurkje, net panty, een foute blonde pruik! Geweldig! En dan vooral de reacties uit de zaal wanneer ze dat zagen. Dat voelt goed, als je dan op toneel staat. Als je dan ook achteraf nog reacties krijgt en zelfs mensen die je niet herkennen, dan is het neerzetten van de rol goed gelukt. Toch?

Jazeker dat kun je wel stellen. Heb je ooit wel eens gedroomd van een professionele carrière als acteur?
Stiekem best wel, maar wie niet? 
Als ik het nog eens over mocht doen, zou ik zeer zeker een poging doen om een actrice te worden, vooral een musical lijkt mij dan geweldig.

-Heb je last plankenkoorts? Vind je het spannend?
Nee, ik heb absoluut geen last van plankenkoorts. En spannend zou ik het niet willen noemen. Ik heb er altijd hééll veel zin in om te gaan spelen en vind het altijd erg jammer wanneer de laatste voorstelling weer afgelopen is. Het voelt dan voor mij alsof ik weer uit de “toneel-bubbel” kom. En dan duurt het best wel lang tot het weer september is en we weer kunnen beginnen. Het liefst zou ik gewoon door gaan.

-Haha ja je komt inderdaad ook wel heel relaxt over tijdens de uitvoeringen. Welk genre trekt jou het meest, komische, drama, klucht enz.?
Komisch en klucht.

-En waarom?
Er is al drama genoeg in de wereld. Je wilt juist mensen een leuke avond bezorgen, zodat ze met een lach en een fijn gevoel na de voorstelling weer huiswaarts keren.

-Is toneel een uitlaatklep? Kun je er iets in kwijt? En zo ja wat?
Ik kijk absoluut uit naar de repetitie avonden! Een uitlaatklep is het zeker, ik kan er mijn energie goed in kwijt. Heb altijd zin in om naar de repetities te gaan. Het is fijn om even uit het dagelijkse leven te stappen. De groep is van Advendo is ook erg leuk en gezellig. Naast dat we natuurlijk serieus bezig zijn is er altijd tijd voor grappen en gekkigheidjes.


Wendy heel erg bedankt voor je medewerking. En hopelijk zien we jou nog vaak shinen.